Uw plezier hangt af van het waterdebiet voor de afvaart van de Semois…

niveau-eau-semois-kayak-la-vanne-alle-sur-semois

Tijdens de afvaart van de Semois geniet u van het Ardeense landschapsschoon dat men ook moet respecteren.

Alhoewel ze redelijk voorspelbaar is, vertoont de Semois seizoengebonden waterniveaus en het kan,  in zeldzame gevallen, verboden zijn om te kajakken. Dit is de reden waarom we regelmatig een toelatingspictogram vertonen op deze website met de datum en het debiet van de Semois.

Het debiet is de snelheid van de rivier dat elke dag gecontroleerd wordt door de Waalse regio. Het heeft veel invloed op de moeilijkheidsgraad van de afvaart, de duur van het parcours en ook de pret die u er aan zal beleven.

Uiteraard spelen ook andere factoren een rol, zoals uw ervaring, uw lichamelijke conditie en zelfs uw gewicht. U bent dus de geschikte persoon om te weten of het waterdebiet goed is voor u om de afvaart van de Semois te doen en er tegelijkertijd van te genieten.

Als de Semois een snelheid vertoont van minder dan 2,2 m3 of meer dan 50 m3 per seconde, dan mag u sowieso niet varen. Tussen deze twee extremen moet u het humeur van de Semois trachten te ontcijferen. Klik hier om het debiet van vandaag te kennen. U kan nu het huidige debiet vergelijken met onze tabel om beter te begrijpen in welke stemming de Semois zich bevindt : https://hydrometrie.wallonie.be/home/observations/hauteur.html?station=DGH%2F9434&topic=Q-hr

Van 35 tot 49 m3/sec => Heel snel

U zal amper moeten peddelen om vooruit te gaan en u zal het parkoer heel snel afleggen :

     • Ongeveer 40 minuten voor 7 km
     • 1 uur voor 10-11 km
     • 1u45 voor 17 km

Van 20 tot 34 m3/sec => Snel

U zal weinig moeten roeien om vooruit te gaan, de aangeduide tijd van het parcours zal korter zijn :

     • Ongeveer 1 uur voor 7 km
     • 1u20 voor 10-11 km
     • 2 uren voor 17 km

Van 14 tot 19 m3/sec => Uitstekend

Ideale conditie. De stroom helpt u, de afvaart is heel makkelijk en aangenaam.

Van 10 tot 13 m3/sec => Heel goed

Heel goede vaaromstandigheden. De afvaart verloopt makkelijk, u wordt geholpen door de stroom.

Van 6 tot 9 m3/sec => Goed

Goede vaarcondities. Makkelijke afvaart. U zal echter moeten peddelen om vooruit te komen.

Van 4 tot 5 m3/sec => Correct

Correcte vaarcondities. Dat betekent dat er wat meer moeite moet geleverd worden om vooruit te komen. Naargelang uw profiel en met een beetje handigheid om de beste kant te kiezen, zou u niet uit de kajak moeten stappen om hem voort te trekken.

Van 3 tot 4 m3/sec => Zwak

De Semois is niet snel genoeg om uw kajak mee te slepen, u zal moeten peddelen om vooruit te gaan en vermoedelijk één of twee keer moeten uitstappen om de kajak te trekken. Uw profiel, fysieke conditie en zelfs ervaring zullen beslissend zijn om er het verwachte plezier uit te trekken.

Van 2,2 tot 3m3/sec => Heel zwak

Het is de laagste vaarlimiet op de Semois – onder de 2,2 m3/sec kunt u niet vertrekken. Verwacht u aan een sportieve vaart. Er zal heel hard geroeid moeten worden om vooruit te gaan en u zal verschillende keren uit de kajak moeten stappen om hem voort te trekken. Overschat uw kracht en ervaring niet als u er echt van wil genieten.