INFO OVER kajakken op de SEMOIS: alles wat u moet weten over kajakken op de SEMOIS

wat is dit?

Dit is een kleine module die we hebben gemaakt om beter met u te kunnen communiceren. U vindt er onze verplichte sluitingsdagen, het debiet van de Semois, enz.). Dankzij deze module, te vinden rechts bovenaan op elke pagina van onze website, krijgt u meteen de nodige informatie over de bevaarbaarheid van de rivier en over de vaartijden. Zo riskeert u niet langer een zinloze verplaatsing op dagen waarop de rivier onbevaarbaar is.

kan kajakken op de semois verboden worden?

Het gebeurt uiterst zelden, maar kajakken kan wel degelijk verboden worden. De stroomsnelheid van de rivier wordt dagelijks gecontroleerd door het Waals Gewest, via een debietmeter in Membre-sur-Semois. Zolang het debiet tussen de 2,2 en 50 kubieke meter schommelt, hoeft u zich geen zorgen te maken en zult u op onze module het blauwe bord zien staan :

kayak-autorise

Varen op de Semois kan om 2 redenen verboden worden:

    • Te veel water: als het debiet dat om 8 uur ’s morgens wordt gemeten groter is dan 50 kubieke meter, is kajakken te gevaarlijk.
    • Te weinig water: als het gemiddelde debiet van de voorbije 72 uur lager ligt dan 2,2 kubieke meter is er te weinig water om op de Semois te varen.

Als een van beide situaties zich voordoet, zal op onze module het verbodsbord te zien zijn : Kayak interdit

WAT TE DOEN WANNEER KAJAKKEN VERBODEN IS?

Wanneer kajakken om meteorologische redenen verboden is (te weinig water of te hoog debiet), zit er weinig anders op dan te wachten tot de omstandigheden verbeteren en elke ochtend vanaf 9 uur op onze site te kijken of de situatie al veranderd is. U kunt ons ook volgen op de sociale netwerken, waar we u graag op de hoogte houden van de veranderingen op de rivier.

Als u kajaks gereserveerd hebt, zullen wij u zo snel mogelijk verwittigen per e-mail, sms en/of telefoon om te vermijden dat u nodeloos de verplaatsing maakt.

De datum waarop we terug openen, kunnen we helaas niet voorspellen, aangezien die afhankelijk is van de weersomstandigheden. Als er niet genoeg water is, moeten we wachten tot er genoeg regen valt om het waterpeil weer te laten stijgen. Als er te veel water is, moeten we wachten tot de natuur een voldoende groot deel verwerkt heeft.

MOET MEN OM TE KAJAKKEN REKENING HOUDEN MET BEPAALDE UREN?

Ja, er werden uren vastgelegd door het Waals Gewest, waaraan men zich moet houden. Die uren zijn afhankelijk van de tijd van het jaar:

    • Van 16 maart tot 15 juni kunt u varen van 9.30 u. tot 19 u.
    • Van 16 juni tot 15 oktober kunt u varen van 9.30 u. tot 19 u.
    • Van 16 oktober tot 15 maart kunt u varen van 9.30 u. tot 17 u.

U kunt dus al vanaf 9.30 u. aan uw afvaart beginnen, en u heeft tijd tot het einduur dat voor de betreffende periode van het jaar werd vastgelegd.

wat is het waterpeil?

We hebben een filmpje gemaakt om u gemakkelijk te tonen hoe men het waterpeil van de Semois kan kennen.

U kunt het waterpeil van de rivier terugvinden op de site van het Waals Gewest